vrijdag 31 juli 2009

Maand in training: Juli

transitie


Ik heb deze maand ongeveer 320km gelopen. Het merendeel van die kilometers aan een erg rustig tempo. Ook heb ik aan een 3tal wedstrijden deelgenomen waarvan ik er 2 als training gelopen heb ( Konterdam en vandaag de 10mijl in Wenduine). De Schorreloop wou ik iets serieuzer lopen, maar dat was quasi onmogelijk aangezien mijn lichaam nog aan het worstelen was met het verhoogde volume.



De plannen voor volgende maand zijn:
  1. 2 intervalsessies per week, maar wel nix extreems .
  2. Het wekelijkse volume liefst 3 van de 4 weken boven de 100kilometer houden.
  3. Krachttraining opvoeren.
  4. 1 tien kilometer wedstrijd voluit lopen.
Binnen een maand, een volgend verslagje.

zondag 26 juli 2009

Keniaanse fartlek.

Toen ik eergisteren in het fantastische Lore of running aan het bladeren was, viel mijn oog op een training die de Keniaanse lopers gebruiken. Het komt erop neer dat je na een opwarming een 10km lange fartlek loopt volgens volgend patroon: 2minuten snel / 2minuten rustig. De snelheid voor de harde stukken loopt op van 3'45/km naar 2'28/km. Goede Keniaanse lopers doen die 10km in een kleine 36minuten (en niet in 34min zoals ik eerst dacht).
Omdat ik af en toe wel zin heb in een harde sessie besloot ik deze training ook eens te lopen, maar met enkele kleine aanpassingen:
  1. 4km opwarming aan een niet al te slap tempo.
  2. Dan 10km fartlek waarvan ik iedere 2minuten snel probeer aan een tempo te lopen die 5sec hoger ligt dan de vorige 2snelle minuten, dus 3'45/km - 3'40/km - 3'35/km ... tot ik het niet meer hou (dat was aan 3'15/km)
  3. Dan 4km uitlopen plus nog een lage weerstand krachtsessie.
Het was een heel interessante training. In het begin is het natuurlijk peanuts, maar na een sessie of 6 wordt het heel moeilijk. Je moet heel hard werken en het eind is nog lang niet in zicht, je verstand begint te dwalen en redeneringen zoals : "een 3'30/km is ook best ok", klinken als een sirenenzang in je oren. Maar je moet er aan weerstaan want anders wordt dit een probleem op wedstrijden.

Oja, ik deed er 40min en 20seconden over om die 10km te overbruggen. Kenia is duidelijk nog erg ver weg :-) Maar dat wist ik al.

dinsdag 21 juli 2009

Kensho quote

"Faster," said Cerutty, "It's only pain."

Cerutty was de coach van de legendarische Olympisch kampioen Herb Elliot. Cerutty's visie over training was een mix van hard trainen in een idyllische omgeving en een terugkeer naar een pure levensstijl. Atleten die ooit met Cerutty samenwerkten getuigden :

"You came here with the object of running more quickly, and achieving the running, but really it was a education in life"

Het fameuze totaalpakket dus, iets wat tegenwoordig zelden nog gegeven wordt.
Eerlijk, ik worstel er ook mee, de verleidingen om toe te geven aan het 'gemakkelijke leven' zijn groot, de resultaten in het lopen zijn nauwelijks bemoedigend maar toch zet ik door, beseffend dat 'instant' een woord is dat niet in mijn lichaamswoordenboek staat.

donderdag 16 juli 2009

A man with a plan !?

Nu ik stilaan het einde van de transitieperiode bereik, is het tijd om een plan op te stellen voor de rest van het jaar. Het hoofddoel is de halve marathon in Ploegsteert op 11 november. Dat is binnen een goede 17 weken. Ik voorzie een 4 tal fases:

  1. Transitie: Dit duurt nog tot begin Augustus. Wat houdt dit in ? Veel rustige loopjes, maximaal 1 serieuze snelle sessie in de week (wedstrijd of interval). Mijn 'mijlage' loopt tegen het eind van deze periode op tot ongeveer 80 kilometer per week.
  2. Algemene fase: Dit is de belangrijkste fase, hier werk aan mijn snelheid en kracht. Als ik deze periode goed kan doorkomen dan neem ik hier een optie op een goede tijd. Wedstrijden zal ik proberen te integreren maar ik denk niet dat er meer dan 1 per maand volle bak gelopen zal worden. Ook zal het in september opletten zijn voor de Mexicaanse griep, die alle plannen serieus in de war kan sturen. Deze periode loopt van Augustus tot eind september. Mijlage zal variëren tussen de 70 en 120 km.
  3. Specifieke fase: 3 of 4 weken gericht trainen rond halve Marathon tempo. Begin october allesinds nog eens maximum mijlage lopen (120km).
  4. Taper: 10 of 14 dagen serieus remmen. Als ik me eind oktober niet fris voel zou ik overwegen een week meer te taperen.
Dit is allemaal redelijk standaard, natuurlijk. Het verschil met mijn marathonschema is dat ik nu eerst op snelheid ga trainen en dan pas meer op (doel)tempo.
Ik denk dat ik pas eind september een doeltijd ga voorop stellen. Dit lijkt een beetje mijn fout geweest te zijn op de marathon, het onvermogen (of ijdelheid) om bij te sturen.


Nawoord


Soms krijg ik de vraag waarom ik zo open ben over mijn schema's en trainingen en of ik eigenlijk wel eerlijk ben in wat ik neerschrijf.
Eigenlijk vind ik het wel grappig dat deze vraag gesteld wordt, lopen is een sport waar de genetische capaciteit de doorslag geeft. Het enige wat je kunt doen met training is je maximale potentieel zo dicht mogelijk te benaderen. Hoe ik train is mijn zoektocht om zo dicht mogelijk bij die grens te geraken. Voor velen zijn mijn trainingen en de intensiteit ervan een lachertje, anderen zouden dan weer kapot gaan aan blessures of vermoeidheid ... .
Het punt van deze verslagjes en ideeën is het aantonen van een denkwijze waar je misschien iets van kan leren - al was het maar de tekortkomingen ervan.

vrijdag 10 juli 2009

Interview ten tijde van Oznerolblog.

Een paar maanden terug gaf ik voor een klasproject een interview aan de zoon van Sandra. Hoewel het natuurlijk gelimiteerd is - het was gewoon een vragenlijst, dus geen interactie - vind ik dat het een goed inzicht geeft van mijn motivaties. Bovendien was het een stuk interessanter dan de "echte" interviews die ik tot nu toe gegeven heb!


  • Waarover gaat uw blog?

Mijn blog gaat over de loopsport. Ik probeer persoonlijke (loop)ervaringen te combineren met (loop)nieuws en informatie over trainings- technieken en filosofieën . De laatste tijd probeer ik wat meer op trainingstechnieken te focussen en mezelf wat meer op de achtergrond te houden.


  • Wanneer bent u beginnen bloggen?

Na het maken van enkele simpele websites (xhtml en css), ben ik begin 2006 beginnen bloggen. De huidige blog (Oznerolblog) bestaat sedert Augustus 2006.

  • Wat was de aanleiding voor het opstarten een blog?

Ik heb altijd al graag geschreven. Bloggen is bovendien een zeer simpel en flexibel format, het kan gaan van een dagboeknotitie tot iets dat vergelijkbaar is met een opiniestuk in de krant. Bovendien heb ik een ideologische achtergrond waar de gedachte "delen" heel belangrijk is. Dus ook het delen van kennis en informatie.

  • Word uw blog druk bezocht?

Hmm, het is zeker geen overrompeling, er zijn dagelijks tussen de 20 en de 50 "unieke" bezoekers. De meeste blogs doen beter maar daar zie je vaak dat hun tellers geen onderscheidt maakt tussen "hits" en unieke bezoekers. Iedere keer dat de pagina herladen wordt is er zogezegd een "nieuwe" bezoekers, iets wat een heel vertekend beeld toont.


  • Door welk publiek?

Voornamelijk lopers uit de streek, als ik de "referrals" bekijk (welke zoekopdracht ze de zoekmachine gegeven hebben om op mijn blog te geraken.) dan zie ik dat productbesprekingen (van hartslagmeters bv.) erg gewaardeerd zijn. Iets wat ik persoonlijk minder interessant vind om te schrijven.

  • Wat wilt u met uw blog bereiken?

De kennis die ik heb verspreiden, zodoende dat mensen betere resultaten en meer voldoening vinden in deze mooie sport. Voor mezelf vind ik het voornamelijk belangrijk dat ik kan blijven schrijven voor een publiek en beter leer schrijven.


  • Hoe slaagt u erin om het zo boeiend te houden?

Of het zo boeiend is dat weet ik niet. Je moet schrijven en blijven schrijven, als ik het vanop afstand bekijk dan vind ik vele 'posts' die ik doe matig tot zwak. Het internet/bloggen heeft een groot nadeel, en dat is doordat de publicatiedrempel zo laag is, je te snel publiceert, met tot gevolg spelfouten, zwakke zinsconstructies en een vaak warrig betoog. Maar soms kun je een goed stukje schrijven recht uit je hart en wat er bij je leeft en dan ben je blij dat je niet voorbij een akelige editor ofzo moet.

  • Vind u het belangrijk dat er een bepaalde grens is tussen uw privé en uw loopcarriere?

Natuurlijk, als ik een persoonlijk blogbericht over lopen schrijf dan zie je enkel een facet van mij. Het is niet de bedoeling mijn persoonlijk leven te grabbel te gooien.

  • U bent een echte sportman en een harde werker. Lukt het altijd even goed tijd te vinden om uw blog up-to-date te houden?

(Dit vond ik een grappige , harde werker, haha, waar halen ze het!) Nee, dit lukt niet altijd, ik probeer wel altijd een berichtje per week te schrijven. De vrijblijvendheid van een blog dwingt je tot enige zelfdiscipline indien je een vast lezerspubliek wenst.

  • Hebt u al negatieve ervaringen gehad met uw blog ook?

Echt negatief niet, de meeste lopers zijn welopgevoed, als ze niet akkoord gaan dan zwijgen ze beleefd. Je hebt af en toe wat spam maar daar trek je je niet van aan.


  • Denkt u dat er een kans bestaat dat uw blog in een boek gepubliceerd zal worden in de toekomst?

Wel, daar heb ik nog nooit over gedacht, mocht je een uitgever kennen ;-), nee serieus, als compilator en als popularisator heb ik ergens wel mijn verdienste, maar verder reikt mijn ambitie niet.


  • Zou u nog zonder bloggen kunnen?

Ja, alhoewel de noodzaak om te schrijven vast na een tijdje weer heel dwingend zou worden en ik vast een of ander projectje zou starten.



Hartelijk dank voor uw tijd. Nog veel succes met uw blog!

dinsdag 7 juli 2009

Altijd herbeginnen - 2de Cyclus

Zo hier sta ik dan. Enkele illusies minder en een leeg blad. Maar ook, veel zin om te trainen. Hard te trainen, want ondanks de vele teleurstellingen wil ik verder lopen, ik wil niet geloven dat dit "het" is.

Ik moet gewoon wat geduld hebben.