donderdag 22 december 2011

Persoonlijkheid II

Een van de meest onderschatte aspecten van training is karakter. Soms hoor ik de sterren uit de hemel geprezen horen over een atleet, waarbij ik denk "hmm dat klopt misschien fysiologisch, maar hij is ijdel, dus hij zal vlug tevreden zijn." 
De laatste tijd wordt er geschreven over de negatieve kanten van "positieve feedback", ik ben geneigd ze te geloven. Een trainer behoort geen fan te zijn en ook geen vriend. 

3 opmerkingen:

  1. mmm, in de laatste 2 zinnetjes kan ik me niet echt vinden. Ik ben een erge voorstander van positieve feedback. Een van de belangrijkste taken van een trainer is om zijn atleten blijvend te motiveren. Ik heb eens ergens horen zeggen dat de ideale verhouding tussen positieve en negatieve feedback 80/20 is. Op die manier heeft het geven van feedback het meeste effect.
    Een trainer moet zijn atleten bovendien kunnen inschatten, op elk moment, een trainingsschema is geen statisch gegeven, wel iets dynamisch, en moet op elk moment aangepast kunnen worden aan de noden van de atleet. Een trainer moet dicht bij zijn atleten staan, zodat hij deze noden kent. Persoonlijk vind ik de relatie trainer-atleet heel erg belangrijk. Als atleet moet je durven te vertrouwen op je trainer, hij speelt immers met jouw welzijn/met jouw gezondheid. Vertrouwen hebben, dicht bij elkaar staan, samen aan hetzelfde doel werken, samen plezier, maar ook leed delen ... zijn dit geen kenmerken van een vriendschap.
    Herken je vrienden trouwens ook niet aan hun oprechtheid?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmm, ik kan me persoonlijk niet in dat model dat je schetst vinden. Een trainer moet inderdaad goed geïnformeerd worden over de toestand van een atleet. Maar dan enkel in die mate dat er een beslissing kan genomen worden over bv. de haalbaarheid van het vooropgestelde hoofddoel/ en of een tijdelijke pauze moet ingelast worden. Een trainer is niet de aangewezen persoon om ernstige problemen te verhelpen. De problemen met vriendschap zijn volgens mij vergelijkbaar met de problemen (met zulke relaties) in de sociale sector. Ergens heb je als coach/trainer een overwicht in de relatie met vaak kwetsbare jonge personen. Ik denk dat het een moeras is.
    Positieve feedback dan: Als tool heeft het zeker waarde, maar als je het gebruikt als een soort breedspectrumantibioticum dan denk ik dat het vaak niet de verwachte werking zal hebben, zeker niet op atleten die niet de motivatie hebben om tot het uiterste te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor jou ook een gelukkig, gezond en sportief 2012 gewenst!!! Met hopelijk schitterende resultaten.

    BeantwoordenVerwijderen